top of page

Psihologija v gibanju : Odnosi 

Naučiti se spočiti, spustiti, predati, dovoliti.  

Poiskati vse tisto, kar nas podpira in za nas predstavlja temelje. 

Najti varen prostor, ki ga telo ustvarja za nas 

in si odgovoriti, kako lahko preko okrepitve naše fizične senzibilnosti

lažje plujemo skozi življenje. 

Psihologija v Gibanju so srečanja in 2 mesečni proces v katerem bomo preko gibanja in utelešenih metod,

raziskovali odnos do sebe, odnos do našega telesa,

se spraševali o odnosih, ki jih gojimo z drugimi in iskali temelje le teh, 

ter krepili razumevanje katere notranje vsebine so sad naših dejanj. 

Vabljeni vsi, ki vas zanima ples, gibanje, ki bi radi preko metod utelešanja, spoznavali 

in krepili svoj odnos do telesnega ter gibalnega.

45736488_2139801622777914_34834178322580

Kako bo potekalo? 

Tovrstna srčanja potekajo enkrat tedensko, kjer se s skupino posameznikov, preko gibanja raziskujemo naše lastne dojemanje odnosov. V ideji, da se preko našega giba izraža ravno tisto, kar je v našem duševnem živo in prisotno, se bomo preko različnih vaj poigravali z raziskovanjem naše resnice o odnosih, jo ozaveščali, delili in utelešali.  

Preko vprašanj se bomo podajali na dinamična gibalna in raziskovalna potovanja:  

Kako jih gojimo, kaj je za nas varno, kaj so vrednote, ki so za nas pomembne v odnosih, kakšne kvalitete nas privlačijo, kaj je temelj na katerem gradimo, kako se navezujemo itd.  

Ravno vprašanja bodo tista, ki bodo jedro naše skupine in iskanje lastnih odgovorov, ki se ne bodo zakjlučili po končani delavnici, temveč jim dovolili, da v nas kipijo in rastejo - do naslednjega srečanja. 

Eden najbolj pomembnih delov tovrstnih srečanj je vzpostavljanje našega odnosa do telesa in zaupanja. Krepili bomo senzitivnost do naših telesnih senzacij kar bo posledično prineslo večji stik z nami samimi in odprtost za lastno raziskovanje. 

Kako krepitev naše senzibilnosti vpliv na naše delovanje? 

V hitrem tempu življenja so se naša telesa temu prilagodila. Sčasoma prenehamo prepoznavati napetosti in bolečine. Ker smo ujeti v svoje lastne vzorce delovanja z našim telesom, smo posledično postali manj občutljivi na določene stimulacije. Prav tako kot s časoma ne slišimo več vlaka, ki vsak dan pelje mimo našega doma, se tudi druga čutila prilagodijo na naš način življenja. 

Stresno življenje povzroča, da se naše mišice bolj zakrčene, le to pa onemogoča, da smo bolj senzibilni na dotik ali ostale stimule, ki jih prejemamo iz okolja hkrati in ne slišimo kaj nam telo sporoča. ​ 

S tovrstnim delom krepimo proprioceptivno zaznavo, ki poteka znotraj našega telesa, jačamo kapaciteto fokusiranja, ter pozornosti prepoznavanja ključnih momentov, kdaj naše telo potrebuje počitek. Vsi ti mehanizmi pa kasneje vplivajo na to, kakšne odločitve sprejemamo dnevno, kako se soočamo s situacijami, kako odporni smo na to, da nas zunanje situacije "obremenijo", kako prepoznavamo naše emocije in jim dovolimo soobstajati itd.  

K čemu stremimo na delavnici?  

krepitev odnosa do našega lastnega telesa, 

kar lahko prinese v naše vsakdanje delovanja več prisotnosti, pozornosti, poslušanja ter senzibilnosti. 

 

  • krepitev čutne zaznave (krepitev čutnosti in posledično odprtosti do zaznavanja in samorefleksije) 

  • ozaveščanje našega centra (telesni center nam daje ravnotežje, kar pa je prav tako lahko povezano s psihičnimi procesi. Ravnotežje vpliva tudi na to, kako bomo v življenju zaupali, da lahko najdemo ravnotežje, da je varno, da se zmoremo ujeti, da zmoremo najti novo pot itd.).  

  • prizemljevanje - grounding (trdno stojimo na tleh in se z odločnostjo podajamo v svet, sledimo svojim ciljem in zaupamo korakom, ki jih delamo) 

  • izražanje (kar se dogaja v nas, to prepoznati preko telesa in začutiti povezavo med njima) 

  • poslušanje (okrepiti kapaciteto tega, da zmoremo prisluhniti mikro dogajanjem na telesni in psihični ravni) 

  • umiritev in upočašnjevanje (čas ter trenutek zase ter vnesti razumevanje kaj je tisto, kar vas umiri in napolni) 

  • idr. 

 

skratka, 

Kako si dovolimo umiriti, prepoznati, začutiti ter izrazit.

 

Te še kaj specifičnega zanima? 

Piši nam na info@moave.si 

Veseli bomo tvojih vprašanj. 

 

 

 

PRIJAVA

 

 

Delavnice vodi Nayeli Špela Peterlin:

Sem Psihologinja, študentka psihoterapije, facilitatorka neformalenega izobraževanja ter trenerka delavnic osebnega raziskovanja ter razvoja, vsekakor pa vsestranska gibalka in raziskovalka primarnega giba, ki ga producirajo moji notranji občutki. Zadnje čase iščem inspiracijo preko plesa Kontaktne improvizacije, primarnemu gibanju narave in tehnikah, ki mi omogočajo, da se moje telo umiri in moj um spočije. Verjamem, da zavedanje, da zmoremo najti utelešeno mirnost znotraj sebe v vsakem trenutku, prinaša lahkotno stabilnost in zaupanje na lastni poti.

 

Kaj so o procesu povedali udeleženci? 

"Srečanja so vodena z modrostjo, strokovnostjo, iskrenostjo, sočutjem. So oaza, pribežališče v svetu hitenja, ko grejo občutki mimo nas. Naučil sem se poslušati sebe, razumeti svoje odzive, jih sprejeti, in izraziti svoje potrebe."  - Darko 

 

​"​Ne veš, dokler ne poskusiš. To je bila moja misel, ko sem se prijavil. Poskusil sem, zdaj pa lahko rečem, da mi ni žal. Še več, hvaležen sem. Stik s telesom, stik s zgodbo, ki ti jo razlagajo telo, srce in um, raziskovanje teh razlik in oblikovanje odnosa do različnih delov sebe… To in še več sem pridobil. Jasnost in nov pogled na odnose, na bližino, na dotik, na komunikacijo. Ljudje smo družabna bitja in si želimo stika. Naučil sem se vzpostaviti ta stik na nov način.​ ​Pa Nayeli, srce srečanj. Nežno in blago, a globoko. Ja, tako je bilo to. "  - Matjaž ​Jevšnik 

 

"Zavedala sem se, da sem čisto preveč v svoji glavi-ves čas razmišljanja, analiziranja, predvidevanja, sklepanja, racionaliziranja. Vedno želim vse razumeti, si pojasniti. Sebe, druge, odnose, svet. Na delavnicah pa smo fokus preusmerjali na svoje telo, telesne občutke in različne senzorne zaznave ter čustva. Zame je bila to zelo bogata in zadovoljujoča izkušnja. Začela sem se zaznavati bolj celostno in učim se hitreje prepoznavati svoje potrebe ter jih bolj sproti zadovoljevati, ob hkratnem spoštovanju in upoštevanju potreb ljudi okoli mene. Tedenska srečanja so napolnila moje baterije, da sem preko tedna lažje bila v stiku s seboj  in se spoprijemala z vsakodnevnimi življenjskimi izzivi. Čeprav skušam prenesti izkušnje iz delavnic v svoj vsak dan, vidim, kako so stari vzorci trdni in zakoreninjeni ter da jih je brez podpore skupine in kontinuiranega dela na sebi zelo težko spremeniti. Vseeno se trudim z vnašanjem malih sprememb in s poslušanjem, kaj mi sporoča moj celotni organizem. Hvala Nayeli in članom skupine za vse kar sem prejela! "​  - Tanja Šušnjar, uni.dipl.psih

bottom of page